Tunel chłodniczy
Tunel chłodniczy to innowacyjne urządzenie piekarnicze, służące do chłodzenia rozmaitych wypieków, a przede wszystkim produktów oblewanych masami bądź polewami. Maszyna dostosowana jest do pracy wraz z oblewarkami, które kierują produkty bezpośrednio do tunelu chłodniczego.
Działanie tunelu polega na chłodzeniu poprzez oddziaływanie zimnego powietrza, krążącego w specjalnych kanałach w zamkniętym obiegu. W tunelu chłodniczym marki Hasborg zastosowano budowę dwuczęściową, w której wykorzystano chłodzenie przeciwprądowe. W pierwszej części ciepły produkt oblany polewą bądź czekoladą trafia pod strumień zimnego powietrza. Następnie, ocieplone poprzez styczność z produktem powietrze trafia do drugiej strefy, w której ulega ponownemu schłodzeniu.
Tunel chłodniczy proponowany przez Hasborg wyróżnia się dużą izolacją termiczną. W urządzeniu zastosowano wysokogatunkowe poliuretanowe uszczelki, gwarantujące odpowiednią szczelność systemu chłodzącego. Taśma transportowa tunelu nie jest podatna na ścieranie i uzyskała atest PZH. Element ten posiada pneumatyczny system pozycjonowania oraz antypoślizgowy układ napędu. Konstrukcja urządzenia powstała z najwyższej jakości stali nierdzewnej i została zaprojektowana tak, by można je było bez problemu utrzymać w czystości. Tunel chłodniczy pozwala dokładnie kontrolować temperaturę, jest energooszczędny i w pełni bezpieczny dla środowiska.